Jak vybrat dětskou autosedačku

Jak vybrat dětskou autosedačku

4.9
(7)

Pokud jezdíte autem a chcete jezdit i se svým dítětem, bez kvalitní autosedačky se neobejdete. Autosedačky jsou povinné a bez ní se vystavujete riziku pokuty nebo zranění dítěte. Jestliže si chcete svého potomka odvézt z porodnice autem, musíte být autosedačkou vybaveni dopředu.
Dnes se společně podíváme na to, jaké druhy autosedaček jsou na trhu a podle jakých parametrů vybrat.
Řekneme si také o tom, jak by se měla správně autosedačka nainstalovat.

Rozdělení autosedaček

Dětské autosedačky zpravidla dělíme podle váhové kategorie dítěte, ale je třeba přihlédnout i k výšce dítěte. Pokud se dítě vleze do váhového rozmezí dané kategorie, ale výškou by potřebovalo sedačku větší, je vhodné s koupí neotálet. Bezpečnostní pás nemůže být pod krkem nebo přes břicho dítěte, protože by v případě nehody hrozilo zranění.

Jakou autosedačku tedy potřebujete?

Kategorie 0/0+ – je určena pro děti v rozmezí 0 – 13 kg do 1 roku

Autosedačka ve tvaru skořepiny (nejčastěji se setkáte s označením “vajíčko”) slouží k přepravě kojenců. Montuje se vždy proti směru jízdy na přední nebo zadní sedadlo. V případě montáže na sedadlo spolujezdce je třeba myslet na vypnutí airbagu spolujezdce.

Kategorie 1 – je určena pro děti v rozmezí 9 – 18 kg do 4 let

Autosedačka pro samostatně sedící dítě. Montuje se vždy ve směru jízdy vozu bezpečnostními pásy nebo, pokud je jimi autosedačka vybavena, úchytkami ISOFIX. Dítě se v této autosedačce pásá pětibodovými pásy. 

Tip – pokud budete vybírat autosedačku se systémem ISOFIX, zkontrolujte, že je tímto systémem vybaveno i vaše auto.

Kategorie 2 – je určena pro děti v rozmezí 15 – 25 kg do 6 let

Montují se vždy ve směru jízdy a dítě je v sedačce ve většině případů již připoutáno bezpečnostními pásy vozu.

Kategorie 3 – je určena pro děti v rozmezí 22 – 36 kg do 12 let

Jako sedačka se v této kategorii nejčastěji používá samostatný podsedák, který dítě zvedne do polohy, kde je možné jej připoutat bezpečnostním pásem vozu.

Instalace autosedaček

Způsoby uchycení autosedačky jsou víceméně tři:

  • uchycení bezpečnostním pásem
  • ISOFIX – je to mezinárodní standard kotvení dětských sedaček, které se připínají k normovaným kotevním bodům pod opěradly zadních sedadel vozu
  • uchycení do samostatné základy, která se ale zase poutá buď pásy vozu nebo ISOFIXem

A jak správně autosedačku nainstalovat? 

  1. Vždy je nutné postupovat podle návodu, který je k autosedačce připojen
  2. Sedačku položíme na místo (sedadlo) vozu, kam ji budeme chtít nainstalovat. Podle typu sedačky to může být zadní nebo přední sedadlo. 
  3. Připoutáme autosedačku bezpečnostním pásem nebo ISOFIXem
  4. Utáhneme a zkontrolujeme, zda-li je autosedačka správně uchycena – sedačka musí pevně sedět na místě a nesmí se hýbat

Údržba autosedačky

Při výběru autosedačky bychom měli myslet i na materiál, kterým je autosedačka potažena. Ať z důvodu údržby nebo kvůli pohodlí dítěte.
U textilní sedačky je vhodné vybírat takové, které mají sundávací potahy, aby je bylo možné vyprat.
U autosedačky s koženým potahem je třeba myslet na to, že na dlouhých cestách v létě se na nich dítě bude potit.

Tip – na čištění autosedačky používejte jen doporučené přípravky. Nevhodné přípravky můžou nechat na potahu nebo plastech fleky nebo jej zničit.

Bezpečnost

Bezpečná přeprava dítěte by měla být hlavní priorita každého rodiče. 

Od roku 2017 platí nová norma i-Size, podle které musí všechny nově uváděné autosedačky kategorie 1 na trh, být schopné usazení dítěte proti směru jízdy do věku 4 let.  Důvodem je vyšší bezpečnost při nárazu. Dítě by takto podle nové normy mělo sedět do věku 15 měsíců.

Prodávají se ale stále sedačky, které byly schváleny před tímto datem, tak při výběru nebuďte zaskočeni, že sedačka neumožňuje protisměrnou jízdu.

Zákonem tato povinnost pro motoristy uložena není, takže pokud kupujete autosedačku, která je jen po směru jízdy, zákon neporušujete.

Všechny autosedačky musí být otestovány podle evropských norem a mít na sobě homologační oranžový štítek, kde je uvedena norma a váhový a výškový rozsah dítěte. 

Nejdůležitější je ale nepoužívat poškozenou sedačku. Je-li autosedačka po nehodě nebo vám například spadla na zem a poškodila se, je nejbezpečnější variantou poohlédnout se po nové. 

Kde autosedačku koupit

Autosedačky včetně příslušenství doporučujeme vybírat v v tomto srovnávači, kde je možné filtrovat zboží podle váhového rozpětí, ceny, výrobce, provedení, a dalších parametrů.

Tip – Při výběru autosedačky by vás už nemělo nic překvapit a pokud ještě nemáte pro svou ratolest vybraný kočárek, můžete využít náš návod Jak vybrat správný dětský kočárek

Jak se vám líbil tento článek?

Čím víc hvězdiček, tím lepší

Průměrné hodnocení: 4.9 / 5. Počet hlasujících: 7

Zatím nehodnoceno, buďte první.

Podobné příspěvky